Testipenkissä: Yamaha P-105

****

Upouusi Yamaha P-105 on rahapussille ystävällinen, kevyt digitaalinen piano, joka sopii sekä koti- että keikkakäyttöön.

Yamaha P-105 (F-Musiikin hinta 659 €) on saatavilla sekä mustana (P-105B) että valkoisena (P-105WH).

P-105:n koskettimisto on Yamaha Graded Hammer -tyyppiä, jossa koskettimet on painotettu kuten akustisessa pianossa: bassopuolen koskettimia on hieman raskaampi painaa kuin diskanttipuoleisia koskettimia.

Muovirunkoinen P-105 painaa vain 12 kiloa, ja se mahtuu sellaisenaan mukavasti tavalliselle kosketintelineelle. Lisävarusteina on saatavilla myös Yamahan kotikäyttöön suunniteltu puinen LH85-jalusta ja kolmipedaalinen LP5A-pedaaliyksikkö.

Koskettimiston lisäksi Yamaha on satsannut myös P-105:n äänentoistoon. Digipianon runkoon on upotettu tehokas vahvistin (2 x 7 W) ja yllättävän täyteläisen kuuloinen kaksitiekaiutinjärjestelmä refleksiaukkoineen.

Monista ominaisuuksistaan huolimatta Yamaha P-105 on todella helppo käyttää.

Volume-liukusäätimen viereen on sijoitettu pianon metronomi-, Pianist- ja splittausosasto.

Tavallisen metronomi-klikin lisäksi tarjoaa P-105 myös kymmenen eri rumpupatternia beatista sambaan ja valssiin.

Pianist on Yamahan oma harjoitustyökalu – jonkinlainen arpeggiaattorin ja säestysautomatiikan risteytys – joka muuttaa vasemman käden soinnut perinteiseksi pianosäestykseksi. Vasemmalla kädellä voi näin soittaa pitkiä sointuja kuvioiden sijaan ja siten keskittyä ensin ainoastaan oikean käden melodioihin. Myös Pianist-tyylejä on tarjolla tasan kymmenen klassisesta musiikista lattariin ja poppiin.

P-105:n temponapit toimivat myös kosketinsplittauksen valintanappeina, joilla oikealle ja vasemmalle kädelle voi valita eri soundit digipianon soundivalikoimasta.

Layerointi – eli kahden soundin päällekkäinen käyttö – on P-105:ssä erittäin helppoa: ensin valitaan pohjasoundi painamalla kyseisen soundin valintanappia. Sen päälle tuleva soundi valitaan yksinkertaisesti siten, että pohjasoundin valintanäppäintä painettuna pitäen painetaan toisen soundin valintanäppäintä.

Metronomiosaston ja soundinappien väliltä löytyy vielä pianon kevyt tallennin, jolla voi äänittää (ja toistaa) omaa soittoaan.

Yamaha P-105:n soundivalikoima kattaa keikkapianolle tyypillisimmät soittimet. Tarjolla on 14 eri soundia akustisista flyygeleistä sähköpianoihin ja uruista jousiin.

Digipianon kahta kuulokelähtöä lukuunottamatta P-105:n kaikki liittimet on sijoitettu takapaneeliin, niitä kolhuilta suojaavaan syvennykseen.

Yksinkertaiselle sustainpedaalille on tarjolla tavallinen jakkiliitin, kun taas Yamaha LP5A -pedaaliyksikölle on tarjolla oma liitintyyppi. Näiden lisäksi löytyy vielä linjatasoinen lähtö sekä usb-portti, jonka kautta Yamahan digipianoa voi käyttää myös masterkoskettimistona.

P-105:n virtalähde (ja sen johto) on ehkä keikkakäyttöä ajatellen jäänyt turhan heppoiseksi. Sustain-pedaalin löytäminen vakiovarusteena suoraan paketista taas on hyvin ilahduttava uutinen.

****

Kaksi seikkaa ratkaisevat, kun etsitään keikkapianon paikkaa soittimien paremuusjärjestyksessä – koskettimiston tuntuma ja soundien (etenkin flyygelisoundien) laatu. Kaikki muut toimminnot lisäävät digipianolle arvoa, jos vaan perusasiat ovat kunnossa.

Koskettimiston suhteen Yamaha P-105:llä ei ole mitään pelättävää: vaikka firman hinnakkaamissa digipianoissa käytetäänkin vielä luonnollisemman tuntuisia ratkaisuja, kuuluu P-105:n GH-koskettimisto mielestäni selvästi tämän hintaluokan parhaimmistoon. Yamahan koskettimet tuntuvat hyvältä ja sekä soittotuntuma että dynamiikan toisto on ilahduttavan luonnollinen. Lisäksi koskettimiston oma kolina on onnistuttu pitämään mukavan hiljaisena.

Tämän hintaluokan soittimeksi P-105 hämmästyttää flyygelisoundinsa laadulla. Grand Piano 1 -soundi on mielestäni erinomainen esimerkki hyvin äänitetystä Yamaha CFIIIS -flyygelistä. Tämän flyygelisoundin luonnolliset nyanssit ja loistava dynamiikan toisto nostavat P-105:n selvästi tämän hintaluokan aatelistoon.

Grand Piano 2 on hieman kirkkaampi ja aggressiivisempi pianosoundi, joka sopii erittäin hyvin pop- ja rock käyttöön.

Olin havaitsevinani molemmissa flyygelisoundeissa keski-C:n alapuolella sijaitsevan oktaavin g:ssä ja a:ssa hienoisen huojunnan atakkivaiheen sävelkorkeudessa todella kovalla kädellä soitettaessa, mutta kyse voi hyvin olla myös henkilökohtaisesta korvienvälisestä ilmiöstä.

Grand Piano 1

Grand Piano 2

Mielestäni myös Yamaha P-105:n sähköpianoiden kirjo on todella onnistunut. Tarjolla on sekä vintage- että Yamaha DX -tyylisiä soundeja.

E. Piano 1

E. Piano 2

E. Piano 3

E. Piano 4

Muidenkin soundien kannalta Yamahan tarjonta on laadukas. Pidin erityisen paljon P-105:n kirkkouruista, cembalosta ja jousista.

Jazz Organ

Pipe Organ

Rock Organ

Vibraphone

Strings

Harpsichord

Wood Bass

E. Bass

Tässä vielä esimerkkejä Yamahan Pianist-toiminnosta ja P-105:n rumpusoundeista. Kuten kaikki muutkin esimerkit, nämäkin on äänitetty suoraan linjaulostulon kautta tietokoneelle, käyttäen digipianon omaa EQ:ta ja kaikua.

Pianist-kuvioita

Rhythm-patterneita

Yamahan P-105 on mielestäni loistava valinta, jos etsii kevyttä ja edullista digitaalipianoa, jossa on kunnon koskettimisto ja laadukkaat soundit. Se sopii erittäin hyvin sekä pianoharrastusta aloittelevalle soittajalle että itse roudaavalle keikkapianistille.

****

Yamaha P-105WH

659 €

Maahantuoja: F-Musiikki

****

Plussat:

+ Graded Hammer -koskettimisto

+ flyygelisoundi

+ sounditarjonta

+ kaiutinjärjestelmän soundi

+ paino

+ hinta-laatu-suhde

Miinukset:

– heppoinen virtalähde

****

Advertisement

One Comment to “Testipenkissä: Yamaha P-105”

  1. Reblogged this on Kitarablogi.com – Finland's premier Guitar and Bass blog und kommentierte:
    …sisarblogissakin tapahtuu…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: